Het sneeuwt weer in Piemonte ….

WARMTE                                                                                                                                                                      Toen we in Piemonte kwamen wonen hadden we niet gedacht dat het verwarmen van ons huis zo’n klus zou zijn. Een verwarming zat er niet in ons net aangeschafte huis, alleen een prachtige houtkachel , waar trouwens ook op gekookt kon worden. De thermostaat een graadje hoger zetten, zoals we gewend waren in Nederland, zat er niet in en we leerden al snel dat hout in Piemonte waardevol is. Net toen we ons huis hadden gekocht heeft Guus een boom omgezaagd die voor op ons terras stond, deze boom hebben we van onze berg afgerold . De oude eigenaar Dino (op dat moment al 83 jaar oud) verklaarde ons voor gek dat we de boom van de berg af hadden laten rollen …. nu, na zoveel jaar in Piemonte, begrijpen we dit!

foto (2)HOUT SPROKKELEN
We hebben een groot stuk grond en in het voorjaar gaan we dan ook op pad om bomen te zagen, we zagen het hout klein en stapelen dit op in ons houthok. Je raakt gewend aan het geluid van de kettingzaag en hoe romantisch “klinkt” het als je zegt dat je je eigen hout zaagt en sprokkelt, maar de werkelijkheid is een stuk minder leuk en gewoon hard werken! Er wordt vaak gezegd dat je het van hout sprokkelen 3 x warm krijgt en dat is absoluut waar, van het zagen, van het opruimen en van het opstoken in de kachel ! Maar … om eerlijk te zijn spelen we ook wel een beetje vals en bestellen we elk jaar ook een grote kar met gezaagd hout bij onze vriend Mario  !

VERWARMING
Bij het restaureren van ons huis hebben we in al onze appartementen vloerverwarming aangelegd , dit wordt aangestuurd door een hele grote houtkachel, die we in een soort groot stookhok hebben geplaatst, waar 2 grote watervaten staan, een voor het water voor de verwarming en een voor het warme water voor douche ed. Hoe vaak hebben onze kinderen niet gemopperd dat er in ons eigen huis alleen een kleine houtkachel in de huiskamer stond en dat de appartementen voor de gasten wel “verwarming” hadden. Hoe vaak hebben ze het boven op hun slaapkamers echt koud gehad en zaten ze beneden hun huiswerk te maken, wat ik dan wel weer gezellig vond!  Onze douche had warm water voor 10 minuten en daarna moest je weer een uurtje wachten. Inmiddels hebben wij ook , als laatste, verwarming in ons eigen huis. Nog steeds is dit op hout, wel met een thermostaat, maar als we de grote houtkachel niet bijvullen dan wordt het echt niet warm in huis.

P1020669

WINTER                                                                     “Schat, ik ben even de kachel bijvullen”. Dit hoor ik een paar keer per dag,want de kachel moet bijgehouden worden. Niet om te klagen, maar … als jullie je thermostaat in de winter vanwege de kou een graadje hoger zetten, denk dan eens aan al die mensen waar het niet zo vanzelfsprekend is om het warm te hebben binnen! Het was vandaag bij ons weer een echte winterdag … sneeuw, koud, maar lekker behaaglijk, knus en warm binnen !

Groet, Silvia