Schaapskudde

p1060339Schaapskudde
Waar denken jullie aan als jullie aan een schaapskudde denken? Misschien raar, maar ik denk aan de Veluwe, een grote kudde schapen met een stoere bebaarde schaapsherder en z’n bordercollies of een vrouwelijke schaapsherder, want die hebben we er in Nederland toch ook een paar van? p1060335

Piemonte
In het dal van onze rivier de Erro loopt al een paar weken een schaapskudde, het zijn meer dan 1000 schapen, wat geiten en ezels. De kudde komt uit Cuneo ( een provincie van Piemonte) , hier een uur rijden vandaan. Vanaf Casa Bontà kan ik de schaapskudde al een paar dagen volgen, je ziet ze van veldje naar veldje lopen en nachts staat de kudde dicht op elkaar , terwijl de herders ( hoe romantisch … )p1060331 in een caravan naast de kudde slapen. Vanmorgen zag ik de schaapskudde beneden bij de bakker op een veldje staan, nadat het veldje kaal gegeten was vertrok de schaapskudde richting Cartosio om vervolgens rechtsaf via de brug de rivier over te steken. Wat prachtig om te zien hoe de honden de schaapskudde aan de juiste kant van de weg hielden!
p1060321

Praatje maken…p1060338
Ik in de auto gesprongen en naar de schaapskudde gereden. De herder bleek een Roemeense jongeman, die zeer slecht Italiaans sprak met 2 magere honden en een telefoon die hij al die tijd aan z’n oor hield, terwijl hij met mij een praatje maakte. Weg mijn romantische beeld van die stoere, bebaarde schaapsherder… De herder wees mij op de kleine geitjes, de lammetjes en de ezel met de bel, wat een prachtig dier! De kudde keert in het voorjaar terug naar Cuneo om daar in de bergen op de hooggelegen velden verder te grazen.

Groet, Silvia