Najaar op Casa Bontà

De maand november loopt op zijn einde.  We genieten nu nog volop van het fijne herfstweer met zijn mooie kleuren en de ochtenden met prachtige mistflarden. Toch merken we dat de winter in aantocht is en zien we in de verte weer de witte punten van de Alpen !

Casa Bontà is open van eind april tot eind oktober, regelmatig krijgen wij van onze gasten de vraag wat wij doen in de maanden als we gesloten zijn.

Nou hoeven jullie niet bang te zijn dat we ons gaan vervelen als de gasten zijn vertrokken. Naast dat alles in deze periode weer eens goed nagekeken wordt , er onderhoud wordt gepleegd aan de appartementen, tenten en het terrein zijn er daarnaast altijd genoeg klusjes om ons mee bezig te houden.

Na de herfstvakantie beginnen we met de opruimwerkzaamheden. Alle tenten moeten winterklaar worden gemaakt, dit houdt in schoonmaken, al het beddengoed naar beneden brengen om droog te laten liggen tijdens de wintermaanden, alle buiten meubelen in de tenten plaatsen, de kranen en de geisers van de buitendouches afhalen en opslaan in de tenten en alle waterleidingen afsluiten en leeg laten lopen. De tenten blijven verder de hele winter zo staan, alleen als er veel sneeuw valt dan moeten we, door de zwaarte van de sneeuw, aan de slag om de tentdaken sneeuwvrij te maken. Ondanks dat er elke winter wel sneeuw valt is 2012 de laatste keer geweest dat er zoveel sneeuw viel dat we ze ook daadwerkelijk sneeuwvrij hebben moeten maken.

Ook de appartementen worden schoongemaakt, ik gebruik de slaapkamers vaak om de kinderbedjes en het beddengoed van de tenten droog in op te slaan. Wel blijven er altijd 2 appartementen redelijk leeg, zodat we in de winterperiode ook vrienden en familie kunnen ontvangen. Het zwembad blijven we tot aan eind oktober dagelijks onderhouden, nadat de gasten weg zijn gaat de zwembad pomp uit en wordt deze afgedekt voor de vorst. De ligbedden, stoelen en tafeltjes worden schoongemaakt en binnen opgeslagen.

Ik ruim de schuur op. Ik kijk al het beddengoed, handdoeken ed na, ik was wat nodig is, maak de kratten schoon en zorg dat de spullen droog en goed opgeslagen worden.

Verder is er het onderhoud aan het terrein. We maaien vaak nog een laatste keer en er is altijd veel snoeiwerk op het terrein, dit houdt eigenlijk nooit op. De moestuin wordt leeggehaald en winterklaar gemaakt. Soms planten we nog wat wintergroenten, maar dit jaar hebben we alleen wat knoflook gezet. Alle potplanten op ons terras worden nagekeken, sommigen worden verplant, bemest, grond erbij ed. De planten die niet winterhard zijn gaan naar binnen of worden tegen de muur van ons huis gezet om beschermd te staat tegen de vorst.

Het houthok wordt weer bijgevuld, want “ onze verwarming” werkt op hout. Op het platteland van Piemonte stookt bijna iedereen op hout, in elk huis staat wel een houtkachel die in de koude maanden dag en nacht brandt. De eerste jaren hadden we in ons eigen huis inderdaad alleen een houtkachel, maar inmiddels hebben we een apart stookhok met een hele grote houtkachel die ons huis via radiatoren en de appartementen door middel van vloerverwarming verwarmt, zolang wij deze kachel maar blijven bijvullen.  Toch denken we nog vaak, wat was onze gewone thermostaat in Nederland handig!

 

Maar natuurlijk genieten we in deze periode ook volop, we hebben geen haast en doen alles op ons gemakje. De dagen zijn korter, we slapen wat langer uit. Ik heb nu wat meer tijd voor de paarden en ik loop dagelijks een flinke ronde met Sienna. Ik ga wat vaker naar de weekmarkt in Acqui Terme en spreek dan regelmatig  af met vriendinnen voor een koffie/thee  of ik ga met wat vriendinnen en de honden een lange wandeling maken.

Samen bezoeken Guus en ik graag een leuke stad in de buurt, we rijden eens naar zee en gaan regelmatig samen lunchen in een van de restaurantjes in de omgeving. We kijken avonds weer eens een keer tv , want in de periode dat we open zijn kijken we nooit.  Onze kinderen lachen ons altijd uit omdat we nog “gewoon” tv kijken, maar sinds mijn vriendinnen tijdens onze laatste wandeling aangedrongen hebben dat we nu toch echt eens op Netflix “The Crown” moesten gaan kijken, zijn we om. We zijn inmiddels al bij seizoen 3!

Vorig jaar zijn we voor het eerst in jaren 2 weken “op vakantie” geweest in Nederland en dat is zo goed bevallen dat we nu de eerste 2 weken van december weer gaan. Toch wel  fijn om tijd te maken voor familie en vrienden en om op de laatste dag de supermarkt in te duiken om allerlei lekkers uit Nederland mee naar huis te nemen.

En dan komen met de kerstdagen beide kinderen met partners een dag of 10 thuis en dat is ook weer een heerlijk vooruitzicht.

Januari en februari is het hier vaak echt winter, hoewel het ook heel zonnig ( maar wel fris) kan zijn. Ik kan ook echt genieten van deze wintermaanden, maar van Guus mogen ze snel voorbij zijn. Vandaar dat we gaan proberen om in februari nog even de zon op te zoeken, maar waar naartoe dat weten we nog niet!

Ja, en dan is het alweer maart en beginnen we weer met de voorbereidingen voor het nieuwe seizoen !

Groet, Silvia