Droogte in Italie!

De laatste jaren kampt Italie met droogte. Natuurlijk genieten onze gasten graag van een zonnige vakantie, maar te weinig sneeuw en regen in de winter is niet goed voor de natuur. De afgelopen weken was het in Cartosio het gesprek van de dag over wat er deze zomer zou gaan gebeuren als er geen sneeuw of regen zou vallen.

Onze eerste winter in Piemonte, de winter van 2006 was een prachtige winter. We hebben toen regelmatig buiten in het zonnetje geluncht en wij dachten dat dit normaal was in dit gebied. Onze Italiaanse buurman waarschuwde ons die winter een paar keer dat als het zou gaan sneeuwen dat we dan moesten zorgen dat we genoeg eten en drinken in huis hadden voor een dag of 2, want dan zou hij ons daarna uit komen graven! We dachten dat hij ons voor de gek hield, want het bleef een mooie droge zonnige winter en er viel dat jaar geen sneeuw. Volgens de vele mensen die we spraken was dit de eerste keer in 30 jaar dat er geen sneeuw was gevallen in Piemonte!

De winter daarna werd dit goed gecompenseerd, we zijn die winter 5 keer compleet ingesneeuwd geraakt en niet zo’n klein beetje ook, er viel een paar keer zo’n 40/50 cm sneeuw, de wereld stond stil, de scholen gingen dicht en inderdaad werden we na een dag of 2 uitgegraven door de buurman. Op onderstaande foto uit 2012 sta ik onze auto uit te graven. Ondanks alle ongemakken kan ik altijd genieten van een flink pak sneeuw!

We leerden dat sneeuw zeer belangrijk was voor de waterhuishouding in deze streek. Regen is fijn, maar stroomt vaak regelrecht naar onze rivier de Erro. Sneeuw daarentegen smelt langzaam, waardoor het smeltwater de grond in druppelt en het grondwater op peil houdt, wat weer belangrijk is tijdens de warme zonnige zomers. Vooral wijnboeren waarderen de sneeuw, de wijnranken hebben zeer lange wortels en halen in de zomer hun vocht diep uit de grond.

Is er de afgelopen jaren dan zoveel veranderd? In mijn herinnering was de laatste echt strenge winter in 2012, ook in 2019 viel er nog zoveel sneeuw dat we met onze auto niet thuis konden komen en in oktober 2020 hadden we in de regio veel schade door hevige regenval. Maar om eerlijk te zijn valt er de laatste 3 jaar een stuk minder sneeuw en regen, deze winter heeft het 1 keer gesneeuwd en dat was hooguit 10 centimeter. Ook was het afgelopen jaren zeer droog en zonnig (ook de winters), waardoor er deze zomer op meerdere plaatsten problemen ontstonden met de waterlevering. Het drinkwater in onze regio komt uit de rivier de Erro en die stond afgelopen jaar op zijn laagste punt ooit! Tijdens onze wekelijkse wandeling naar de rivier met onze gasten bleek deze zomer elke keer weer hoe laag de waterstand was.

Ook deze winter viel er veel te weinig regen, tot vorige week het bericht kwam dat het dagen zou gaan regenen. Ja, eerst zien dan geloven, want de oudere mensen hier zeggen altijd dat er een paraplu boven Cartosio hangt😊! Maar de regen kwam, vorige week maandag is het gaan regenen en met af een toe een iets mindere dag heeft het aan een stuk door geregend tot aan gisteren. Vandaag hebben we eindelijk weer genoten van een zonnige dag en ik ben met Sienna even naar de rivier gewandeld. Het water stond inderdaad een stuk hoger, het was weer een echte rivier. We zijn nog niet klaar met de regen, want inmiddels is het weer begonnen te regenen en er wordt de komende dagen nog meer voorspeld.  Het gaf wel een prachtige regenboog vandaag , net voor de zon onderging !

 

 

 

 

 

 

 

En ja, ik ben blij voor de boeren, voor de hoge waterstand in de rivier, voor het groene gras ed,  maar zelf word ik zo inactief van dit weer! In plaats van mijn administratie bij te werken, mijn  kledingkast eens uit te ruimen of lekker een boekje te lezen op de bank ga ik naar buiten zitten staren in de hoop dat het even droog is zodat ik weer naar buiten kan. Ik weet het … ik moet niet teveel klagen, want ik weet dat er juist in Nederland heel veel regen is gevallen deze winter.  Al die nattigheid, ik kan er niets aan doen, ik ben er klaar mee.  Maar zeker te weten … na regen komt zonneschijn!

Groet, Silvia