“Rimaniamo distanti oggi per riabbracciarci domani”.

Premier Conte heeft gezegd: “Rimaniamo distanti oggi per riabbracciarci domani” , dit betekent zoveel als “We blijven vandaag ver uit elkaar om elkaar morgen te omarmen”.

Het is vandaag vrijdag, marktdag in Acqui Terme.  Waar normaal gesproken de dames  boodschappen doen op de markt, staan op het plein hierboven de oudere mannen gezellig met elkaar te kletsen. Hoe vaak ben ik hier niet langsgelopen en heb genoten van de kneuterige gezelligheid op straat?  En nu … nu is het plein leeg, heel onwerkelijk!

De afgelopen tijd ontvingen we veel lieve en bezorgde berichten van vrienden, familie en gasten met de vraag hoe het met ons gaat en over de vervelende situatie waar Italie zich op dit moment in bevindt. Italie wordt in de greep gehouden door het coronavirus, waardoor er verschillende drastische maatregelen zijn genomen. Het hele land zit in een rode zone, het hele openbare leven ligt plat, scholen en winkels gesloten, behalve de supermarkten en apothekers. We moeten zoveel mogelijk thuis blijven en contacten met andere personen vermijden. Het sociale leven speelt zich af binnen de muren van de huizen en binnen het gezin.

Het toeval wil dat we afgelopen weekend in Spanje waren.  Op bezoek bij onze zoon Joris en zijn vriendin, die beiden in Madrid studeren. Na een heerlijke dag in de stad kregen  we zaterdagavond een verontrustend telefoontje van onze dochter Yara over de plannen om, in eerste instantie, Noord-Italie in een “lockdown” te plaatsen.
Dat was even schrikken en omdat we niet de kans wilden lopen dat we niet meer naar huis zouden kunnen hebben we ons bezoek aan Madrid eerder afgebroken en zijn we zondagmiddag teruggevlogen naar Milaan. We waren blij om thuis te zijn, want het is een goed en veilig gevoel om deze situatie uit te zitten op onze eigen “berg” !
Toch was deze “lockdown” voor ons toch wel een verrassing. We wonen namelijk in het zuiden van Piemonte, in een niet erg dichtbevolkte streek en de afgelopen weken merkten we in het dagelijks leven dan ook weinig van de angst en zorgen over het coronavirus. De scholen waren al wel dicht en er werd zoveel mogelijk thuis gewerkt, maar de winkels en restaurantjes waren overdag nog gewoon open.
Yara woont en werkt normaal gesproken in Milaan, maar op dit moment vanuit ons huis en ook haar vriend Kilian is hier en volgt zijn lessen van de universiteit online. Beiden zijn ze al 3 weken in “Hotel Casa Bontà” en om eerlijk te zijn lijkt het mij dat dit vooral Yara goed bevalt. Morgens niet te vroeg opstaan, geen gehaast om per metro naar je werk te gaan ed, maar een mama of vriend die om 9 uur morgens het ontbijt met een kopje thee boven brengt in haar eigen appartementje, terwijl zij in haar pyama achter de computer werkt!
Het blijft een gek idee dat je niet zomaar, zonder reden, op pad mag, maar er zijn ergere plaatsen om opgesloten te zitten! We hebben hier volop de ruimte, genieten van het zonnige weer en het voorjaar. De natuur merkt niets van het coronavirus!
De Italianen zijn er inmiddels wel van overtuigd dat de regels van de regering nodig zijn.  We worden door de gemeente en burgemeester goed op de hoogte gehouden van de actuele situatie en we hopen dat als iedereen zich de komende tijd verstandig gedraagt men de verspreiding van het virus kan indammen.
Ondertussen blijven wij positief en gaan wij door met allerlei klusjes ter voorbereiding op ons nieuwe seizoen.  We hopen dat de rust weer weder zal keren en dat we met z’n allen gewoon kunnen genieten van al het moois dat Piemonte te bieden heeft!
Lieve groetjes van ons allemaal,
Silvia