De 7 beroemdste Piemontese wijnen

Winter in Piemonte

Het is winter in Piemonte en er ligt nog steeds sneeuw. Wijnboeren zijn erg blij met sneeuw, want sneeuw houdt de waterbalans in de bodem op peil en dit houdt de wijngaarden gezond.

Piemonte, een bijzonder wijngebied

In 2006 kwamen we in Piemonte wonen en in het begin wisten we nog niet veel over de regio, maar al vrij snel kwamen we er achter dat we in een bijzondere wijnregio waren komen wonen met zeer beroemde wijnen. Piemonte is het 5de wijngebied van Italië, maar behoort qua kwaliteit tot de absolute top met rode wijnen zoals Barolo, Barberesco, Barbera en de witte wijnen Gavi, Arnais, Cortese en de bubbels van Asti. Veel van deze wijnen worden geproduceerd in kelders van vaak meer dan 100 jaar oud. Heel bijzonder!

Casa Bontà

Ons eigen huis, Casa Bontà, is een oude wijnboerderij. De antieke wijnpers op de foto stond nog in de oude cantina. We hebben aan het begin van onze verhuizing naar Piemonte nog wel eens gezegd dat we de wijngaarden wilden herstellen en zelf wijn wilden gaan maken, maar onze focus lag eerst op het restaureren van het pand. We drinken zelf graag een wijntje, maar inmiddels weten we ook hoeveel werk en risico een wijngaard met zich meebrengt, dus hebben we dit plan voor een eigen wijngaard voor ons uitgeschoven!

       

 

De “Vendemmia” ( druivenoogst)

Hier beginnen eind augustus/begin september de eerste activiteiten op de wijngaarden. De cantina’s bereiden zich voor op de druiven en het leven gaat langzaamaan draaien om de druivenoogst. De boeren zijn er druk mee, maar ook hun familie en vrienden.

Altijd al eens druiven willen plukken in Italië? Bij aankomst in Italië hadden wij dat zeker op ons “ to do “ lijstje staan met natuurlijk het gezellige idee dat we naast het druiven plukken ook romantisch zouden eten aan lange tafels met heerlijk eten en lekkere wijnen

In ons eerste Italiaanse jaar werden we half september bij een bevriend Italiaans stel uitgenodigd om druiven te komen plukken. Nu is plukken niet echt de juiste benaming, want je krijgt een schaartje mee en knipt de druiventros eraf. Je vult een mandje met druiven en als deze vol is komt er iemand die je volle mandje meeneemt en omruilt voor een lege mand. Ik moet zeggen dat ik het die ochtend echt heel erg leuk vond om te doen en rond 13.00 uur werden we uitgenodigd aan inderdaad een lange tafel, waar we met de hele groep een heerlijke warme Italiaanse maaltijd kregen opgediend, uiteraard met lekkere wijnen. Het voelde als een groot feest met een leuke groep mensen, maar na het eten moesten we weer terug naar de wijngaarden voor het 2de deel van de pluk. Na de heerlijke “pranzo”en met de zon op je hoofd toch iets minder enthousiast als in de ochtend. De druiven hangen laag wat betekent dat je de hele tijd gebukt staat en na een hele dag plukken kan je je rug bijna niet meer recht krijgen! Maar wij konden het afstrepen van ons lijstje, hoewel …..

Een week later begon onze Italiaanse buurman aan de druivenpluk. We kenden hem nog niet zo goed, dus Guus besloot zich aan te sluiten bij de plukkers. Ik bleef thuis bij de kinderen, want die hadden geen zin in weer een hele dag druiven plukken! Guus kwam avonds om 19.00 uur thuis, hij was hartelijk ontvangen en had de hele dag druiven geplukt met de buren en hun vrienden en familie. Er was geen lange eettafel geweest, de oma’s kwamen broodjes en drinken op het land brengen. Maar de buren vonden het zo leuk dat Guus spontaan was komen helpen dat de buurman de volgende dag op de stoep stond met een doos wijn en een uitnodiging voor een etentje bij hun thuis. De afgelopen jaren hebben we herhaaldelijk meegeholpen met het plukken van de druiven.

Kennis van wijn?

Wij krijgen elk jaar veel gasten die ons bezoeken omdat ze geïnteresseerd zijn in de streek en de mooie Piemontese wijnen. Heb ik verstand van wijnen? Om eerlijk te zijn vind ik van mijzelf van niet. Mijn man Guus en dochter Yara hebben zich daar veel meer in verdiept de afgelopen jaren en menig gast is beter geïnformeerd dan ik. Ik vind het wel erg leuk en interessant om wijn te gaan proeven. Alleen al het enthousiasme van de wijnboeren over hun bedrijf, hun terrein, de druiven die daar groeien en het proces om de wijn te maken is aanstekelijk.

Vind iedereen wijn lekker?

Het is bijzonder dat veel mensen hun eerste wijntje niet echt gelijk lekker vinden, maar dat we het wel willen leren drinken. Waarschijnlijk net zoiets als koffie! Wie vond als kind koffie al lekker? In Italie zie je regelmatig in barretjes kleine kinderen op schoot bij hun ouders zitten die een klein theelepeltje koffie krijgen, op deze manier wennen ze aan de smaak. Hier gaat dat ook zo met wijn, als kinderen boven de 12 jaar zijn mogen ze af en toe een klein slokje wijn proeven en leren op deze manier langzaamaan de smaak te waarderen.

 

Wat zijn de meest beroemdste Piemontese wijnen?

1.Barolo

De meest bekende wijn is absoluut de Barolo wijn. Deze wijn is wereldberoemd en wordt ook wel de “koning der wijnen” genoemd. Barolo is geen druif, de wijn is vernoemd naar het kleine stadje Barolo. De Barolo wordt uitsluitend gemaakt van de Nebbiolo druif, een kleine, rode langzaam rijpende druivensoort. De wijn mag alleen Barolo genoemd worden als de wijngaard binnen de wijnstreek van Barolo ligt, het alcoholpercentage minimaal 13% bedraagt en de wijn mag pas 3 jaar na de oogst worden verkocht. Barolo is uitermate geschikt voor wie van een stevige en complexe rode wijn houdt. Kenners zijn er over het algemeen gek op, maar het is geen wijn voor beginners of “watjes”. Voor Barolo wijnen betaal je al snel een redelijk hoge prijs. Toch is dit een wijn die je als wijnliefhebber zeker geproefd moet hebben en veel van onze gasten gaan toch wel met een fles Barolo naar huis.BaroloMisschien mag ik dit niet zeggen, maar ik ben zelf niet zo’n fan van Barolo. Het is mij allemaal een beetje te veel smaak en te zwaar, dus voor echte Barolo liefhebbers ben ik een watje!

2. Barbaresco

Ook de Barbaresco wordt gemaakt van de nebbiolodruif, waardoor deze wijn ook wel “het broertje van de Barolo” wordt genoemd. Toch zijn de wijnen zeker niet hetzelfde. De nebbiolodruif groeit in het plaatsje Barbaresco in een warmer en vruchtbaarder klimaat dan in Barolo, waardoor de Barbaresco minder lang hoeft te rijpen en daardoor vaak iets lichter en toegankelijker is dan Barolo en beter geschikt voor mijn smaakpupillen!

3.Barbera

Maar als ik zelf een rode wijn mag uitkiezen zou ik zeker voor een Barbera gaan. De barbera druif is de meest aangeplante druif in Piemonte, vooral bekend van de wijnen rond de steden Alba en Asti. Lange tijd stond Barbera in de schaduw van nebbiolo, de grote druif voor Barolo en Barbaresco. Tot de jaren tachtig staken de wijnboeren weinig energie in de druif, waardoor de wijnen ook nooit een kans kregen. Gelukkig is dat veranderd en verdient Barbera vandaag de dag een podium en is Barbera steeds meer bekend gaan staan als kwaliteitswijn. De barbera druif levert een stevige en intense rode wijn op, die plezierig en makkelijk drinkbaar is en een stuk vriendelijker geprijsd dan de Barolo en Barbaresco

           

4.Roero Arneis

De Arneis is een witte druivensoort die alleen in Piemonte wordt geteeld en veel in de buurt van Alba is aangeplant. Oorspronkelijk komt de druif uit het Roero gebied en is nog niet zolang geleden gered door een groep Barolo producenten anders was hij uitgestorven. De witte wijn die ervan gemaakt wordt heet Roero Arneis en wordt ook wel eens de “witte Barolo” genoemd, omdat de wijnen niet ver van Barolo worden gemaakt. Arneis is een heerlijke witte wijn.

5.Cortese

Cortese is een witte druif uit Piemonte die je vooral in onze provincie Alessandria aantreft. Wij schenken tijdens onze pizza-avond ook altijd een witte Cortese wijn van de cantina Valleerro uit ons dorpje Cartosio. Het is een makkelijk drinkbare frisse wijn en over het algemeen niet duur geprijsd. Cortese wordt ook vaak “de tweede helft van het paradijs Piemonte “genoemd.

6.Gavi

Gavi is een dorpje aan de oostkant van Piemonte en staat vooral bekend door de heerlijke frisse en delicate witte wijnen die er gemaakt worden. De bijzondere kalkbodem geeft de wijn zijn frisse smaak. De Gavi wijn wordt gemaakt van de Cortese druif, een druif die alleen in Piemonte te vinden is. De wijngaarden die binnen de grenzen van het dorpje Gavi vallen mogen de naam Gavi gebruiken. Ik ben dol op witte wijn, dus van een heerlijk fris glas Gavi word ik erg blij!

7.Bubbels van Asti: Spumante dÁsti en Moscato d ’Asti

Tot besluit de bubbels uit Asti. Beiden wijnen zijn genoemd naar het plaatsje Asti in Piemonte en zijn beiden voor 100% gemaakt van moscato druiven. Deze moscato druiven mogen uit de provincies Asti, Cuneo en Alessandria komen. Deze wijnen hebben een veel lager alcoholpercentage dan andere wijnen. Asti spumante heeft stevige bubbels en een alcoholpercentage tussen de 7 en 9,5 % , Moscato d ‘Asti heeft maximaal 5,5 % alcohol. Het zijn beide zoete wijnen en zijn heerlijk bij een dessert als afsluiter van een diner.

   

Vakantie boeken bij agriturismo Casa Bontá

Zou je zelf ook wel eens kennis willen maken met onze mooie streek Piemonte? Je kunt bij ons een vakantie boeken en naast het genieten van de rust en ruimte op ons terrein erop uit trekken om de wijnstreek te verkennen, wijnboeren te bezoeken en om heerlijke wijnen in te slaan. Veel van onze gasten gaan met aardig wat doosjes wijn weer richting huis om thuis het vakantiegevoel nog wat langer vast te houden.

Groet, Silvia