Het “Ik vertrek” verhaal van Casa Bontà!

 

 

 

Onze zoektocht naar een locatie voor een camping in Italie.

Ons verhaal begint bij de zoektocht naar een geschikte accommodatie voor onze camping met safaritenten in Italie. Later veranderde dat idee naar een agriturismo met glamping.   Wij zijn een Nederlands gezin van vier uit de buurt van Breda: Guus ,Silvia, dochter Yara  en zoon Joris .

Na een aantal jaren in Frankrijk gezocht te hebben liep Guus, begin 2005, op de “second home beurs” onverwacht het Italie vak binnen. Na een prettig gesprek met een Nederlandse makelaar uit Piemonte besloot Guus in april 2005 naar Italie te vliegen om een aantal panden te bekijken. Hij heeft in 2 dagen tijd 20 panden bekeken, waarvan hij er 2 interessant genoeg vond om deze een week later opnieuw te gaan bekijken met mij. Ik heb alleen “ons eigen pand” gezien, een oude wijnboerderij in Cartosio, en ik was gelijk verliefd op het huis en de plek. Ons bod werd redelijk snel geaccepteerd, dus in de meivakantie van 2005 hebben wij een voorlopig koopcontract getekend en 8 juli 2005 was het huis officieel van ons!

 

 

 

2005                                                  2019                                                       2018

Emigreren naar Piemonte.

Waarom emigreren? We hadden in Nederland een goed leven, een mooi huis, een goedlopende modezaak, fijne sociale contacten en lieve familie en vrienden. De stap definitief zetten was niet makkelijk, maar we droomden al zolang samen over een andere invulling van ons leven dat we, zonder aarzeling, in het diepe zijn gesprongen. In juli 2006 zijn we met de kinderen, toen 11 en 9 jaar oud, verhuisd naar Piemonte.

 

 

 

2015                                                2008                                              2020

“Ik vertrek”

Zelf ben ik een grote fan van het programma “Ik vertrek” ! Toen wij in 2005 ons huis in Piemonte kochten met het idee om een agriturismo met glamping te gaan beginnen heb ik zelf contact gezocht met de TROS. In 2005 waren de eerste uitzendingen van “Ik vertrek” geweest, maar begin 2006 wisten ze nog niet of ze nog een 2de seizoen mochten gaan maken. Een gek idee, want wij kunnen ons inmiddels een leven zonder het programma “Ik vertrek” niet eens meer voorstellen! De programmamaker was positief over onze plannen en zou als hij meer wist contact met ons opnemen. Vlak voor ons vertrek in juli 2006 hebben ze nog contact gezocht of we mee wilden doen met het programma. Maar na gezamelijk overleg tussen Guus en mij waren we het er over eens dat we niet blij zouden worden bij het idee dat er gemiddeld 300 uur een camera achter ons aan zou lopen. We waren er ons van bewust dat elke vloek en zucht gefilmd zou gaan worden, dus hebben we besloten om niet mee te doen. Jammer, we zouden met al onze perikelen rondom de verhuizing en verbouwing zeker hoge kijkcijfers hebben gescoord!

 

 

 

 

2006                                   2007                                   2006                                   2006

Ik kan wel echt meevoelen met de vele stellen/gezinnen die emigreren en zich laten filmen door “Ik vertrek”. Net als velen die emigreren spraken ook wij de taal niet , want we hadden namelijk, samen met de kinderen, Franse les gehad :). We kenden heel de regio Piemonte niet, we hadden geen bouwkundig rapport laten maken van ons huis, we hadden geen idee of we vergunningen konden krijgen voor onze plannen en ga zo maar door.

            2008                                                    2020

Agriturismo Casa Bontà

Vrienden en familie die ons de eerste tijd kwamen helpen met klussen hebben ons regelmatig meelijwekkend aangekeken en ons voor gek verklaard, want het pand was in een zeer slechte staat. Dit terwijl wij juist die “roze bril” op hadden en er van overtuigd waren dat het allemaal wel mee zou vallen. Natuurlijk hebben wij ons in het begin ook wel eens afgevraagd waar we aan begonnen waren,maar de kinderen zaten inmiddels op een Italiaanse school, kregen vriendjes en hadden het al snel naar hun zin. Het leven op het Italiaanse platteland beviel ons goed, ondanks dat we misschien wel harder moesten werken dan in Nederland.

Casa “Goedheid”

We moesten ook een naam bedenken voor onze agriturismo, maar na onze achternaam “de Bont” opgezocht te hebben in het woordenboek, bleek “Bontà” goedheid te betekenen, dus dat heeft zo moeten zijn! In 2008 ging agriturismo Casa Bontà open met 2 safaritenten, het woordje “glamping” bestond toen nog niet eens:) ! Elk jaar na het zomerseizoen werd er weer verbouwd en gingen we aan de slag met bouwvakkers om verder uit te breiden. Inmiddels bestaat Casa Bontà uit 4 luxe appartementen en 8 safari lodgetent en is het de ideale plek voor een heerlijk ontspannen vakantie. Onze winterbezigheid bestaat tegenwoordig voornamelijk uit onderhoud aan de appartementen, tenten en ons grote terrein. En natuurlijk genieten we van een winterslaap, gaan zelf op vakantie en halen onze sociale contacten aan!

 

 

 

In het seizoen vragen gasten wel eens of we het huis in deze staat gekocht hebben en dan denk ik nog wel eens terug aan de (ver)bouwperiode en laat ik graag ons fotoboek over de verbouwing van Casa Bontà zien.

Ook vragen gasten regelmatig of we hier het hele jaar wonen. Wel, wij zijn echt het hele jaar door op “onze berg”, het leven in Italie bevalt zo goed dat het, ook in de winter, heerlijk is om hier te wonen! Onze kinderen zijn hier opgegroeid en hebben hier hun vrienden. We zijn allemaal verliefd geworden op ons mooie huis met de prachtige vergezichten en natuurlijk op de streek Piemonte. Wij zijn hier helemaal thuis!

Groet, Silvia

 

 

 

2009                                                     2018  (Yara en Joris)               2020