Onze Piaggio Ape

De Piaggio Ape

Denk je aan klassieke Italiaanse motoren dan zijn het waarschijnlijk namen als Ferrari of Maserati die in je opkomen.  Maar misschien wel net zo iconisch en net zo symbolisch voor de Italiaanse manier van leven, is de bescheiden Piaggio Ape, een betaalbare lichte bedrijfswagen die nu al meer dan 70 jaar non-stop in productie is.

Ape betekent in het Italiaans bij en de Ape werd oorspronkelijk gebouwd met volledig praktische doeleinden in gedachten, zoals het voor boeren mogelijk maken om gemakkelijk goederen naar de markt te brengen en om door de smalle Italiaanse straatjes en steegjes te navigeren. Het was voor die tijd een zeer modern voertuig en in die tijd had je er geen rijbewijs voor nodig. Op internet vond ik bovenstaande, prachtige oude posters waarop de Ape aangeprezen wordt, de slogans luiden:  “chi l’acquista… non li spende – li guadagna” Wie hem koopt, spendeert geen geld maar verdient het en  “il veicolo che vi aiuta a guadagnare ,  Ape, het voertuig dat u helpt verdienen.

De Piaggio Ape is niet weg te denken uit het Italiaanse straatbeeld. Inmiddels wordt de Ape ook geproduceerd in de Indiase fabriek van Piaggio, vanwaar de Ape geexporteerd wordt naar landen in Afrika, Azie en Latijns-Amerika. In de afgelopen jaren is de Ape ook een nieuw leven ingeblazen in Europa, met de hausse in de festivalcultuur, waarbij veel van deze bescheiden kleine wagentjes worden hergebruikt als koffie-, hamburger- of prosecco-kraampjes.

Een kleine vrachtwagentje op 3 wielen

Wij keken altijd met bewondering naar deze kleine vrachtwagentjes op 3 wielen! Vandaar dat wij, net na onze verhuizing in 2006, onze eerste Ape kochten. Een oudje, blauw met in de cabine een brommerstuur. We hebben deze Ape vooral  gebruikt voor alle verbouwingen om agriturismo Casa Bontà te realiseren, maar ook voor bijvoorbeeld plezier ritjes naar de rivier en voor het ophalen en wegbrengen van onze kinderen naar de bushalte beneden aan onze weg. Helaas ging deze Ape aan het begin van seizoen 2009 kapot en bleek niet meer te repareren. Inmiddels staat deze Piaggio Ape decoratief te zijn voor op ons terrein.

Safaritenten

Wij gebruiken onze Piaggio Ape vooral voor het afvoeren van ons snoeiafval, het halen van zakken paardenvoer ed en het vervoeren van bouwmaterialen, zoals alle materialen voor het opbouwen van de safaritenten en de vlonders. De Piaggio Ape rijdt zonder problemen onze smalle, steile paadjes op en af, hoewel ik zelf vind dat het wel enige stuurmanskunst vergt. Het is toch vooral een beetje hotsen-klotsen in het karretje!  In het seizoen gebruiken wij de Ape vooral op zaterdag voor de schoonmaak, afval ophalen en later op de dag om de bagage van de gasten naar de safaritenten te brengen.In 2010 kochten we onze 2de Piaggio Ape, wederom blauw, maar deze keer met een “echt” stuur. Een heerlijk wagentje waar we jaren plezier van hebben gehad.  Dat het wagentje soms lastig te rijden is op ons terrein bleek tijdens een van de ritjes dat we houten planken vervoerden naar onze safaritenten op ons bovenveld. Het steile pad ging zonder problemen, maar eenmaal boven zijn de 3 mannen met de Ape omgevallen. Gelukkig was er niemand gewond en hadden we een fotograaf in de buurt die het kon vastleggen!

De rode Piaggio Ape

In juni 2019 ging deze Ape na bijna 10 jaar trouwe dienst kapot. Gelukkig had ik bij onze buren een kleine rode Piaggio Ape zien staan, dus ik ben brutaal gaan vragen of de buurjongen ons uit de brand kon helpen. Uiteindelijk heeft onze buurjongen Daniele ons een heel seizoen geholpen op zaterdag. Morgens met het afval ophalen en middags met het wegbrengen van de bagage naar de tenten. Deze Piaggio Ape was ietsjes kleiner , waardoor hij soms 2 x moest rijden, maar dat was geen enkel probleem en voor ons een geweldige oplossing dat jaar.

Italiaanse marktplaats

Eind 2019 zag onze schoonzoon Kilian een nieuwe “oude “ Ape motor op een soort Italiaanse marktplaats staan, die geschikt leek te zijn voor onze kapotte Piaggio Ape. Deze motor stond in Napels en kostte € 600,– . Het was een gok, maar we betaalde vooruit en binnen een paar dagen kwam deze motor aan. Kilian heeft er een paar dagen aan gesleuteld, met telefonische hulp van Erwin, een vriend uit Nederland die automonteur is en het lukte, de Piaggio Ape reed weer. Heel seizoen 2020 heeft ie weer rondgereden, maar helaas stopte deze motor er aan het einde van dat seizoen mee en deze keer was het echt over. Deze oude Ape is er nog en we zoeken ook voor deze nog een leuk decoratief plekje  op ons terrein.

Even voorstellen, nummer 3

En ja … we kunnen niet zonder, voor ons is een Ape ook echt een bedrijfswagentje die we niet kunnen missen op onze agriturismo / glamping. Sinds 1 ½ maand hebben we Piaggio Ape nummer 3, een groene deze keer. We hebben hem tot nu toe voornamelijk gebruikt op ons land voor snoeiafval. Maar … we hopen dat er snel gasten mogen gaan komen, zodat we de Piaggio Ape in gebruik kunnen nemen voor de echt leuke dingen, het  vervoeren van de bagage naar de safaritenten !

Ik ben benieuwd of er nog gasten zijn die leuke foto’s hebben van onze Piaggio Ape?

Groet, Silvia