Natale con I tuoi, Capodanno con chi vuoi …

Natale con I tuoi, Capodanno con chi vuoi

Wat kan ik toch genieten van de kerstperiode!

Het liefst met wat sneeuw, maar ja…. dat hadden we net 2 weken van tevoren al gehad! Guus vindt dat ik deze periode een beetje doorsla in mijn sentiment ,maar ik vind het allemaal heerlijk! Kinderen thuis van de universiteit, huis versierd met kerstlichtjes, houtkachel aan, kerstfilms kijken , kaarsen aan, boeken lezen, wandelen met Diaz, lekker eten en drinken met familie en goede vrienden, luieren op de bank, luisteren naar de top 2000 en langzaam op weg naar de laatste dag van het jaar.

Kerst

Kerst is voor de Italianen een van de belangrijkste feesten van het jaar. De feestelijkheden vallen op kerstavond en eerste kerstdag en de Italianen brengen deze dagen door met de complete familie . Ook de vrienden van onze kinderen die, net als zijzelf, ergens studeren of inmiddels werken komen in deze dagen terug naar Cartosio om de feestdagen door te brengen en onze kinderen genieten echt van het samenzijn met hun vrienden. De kerstmis bijwonen, ‘Presepi’ bezoeken (kerststallen) en gezellig eten met de hele familie zijn de belangrijkste kerstactiviteiten. Wij hebben het inmiddels opgegeven om Yara en Joris deze 2 dagen thuis te hebben, want op kerstavond hebben ze vaak iets met hun vrienden en op 1ste kerstdag organiseren beide “schoonfamilies” een kerstdiner met familie, vrienden en cadeautjes .

Op kerstavond heb ik , onder protest van Guus, heerlijk op de bank met tissues “all you need is love” gekeken en 1ste kerstdag hebben we samen ( dit jaar een beetje grieperig) thuis doorgebracht.

Santo Stefano

Tweede kerstdag kennen ze in Italie niet echt. Ze noemen het “Santo Stefano” en is vooral een dag om bij te komen van de kerst en de restjes op te eten, de meeste mensen zijn nog vrij en de winkels zijn gewoon gesloten .
Dus plannen wij sinds een paar jaar een gezellige dag met familie en vrienden op 2de kerstdag, we beginnen om 12.00 uur met de “pranzo” en rond een uur of 20.00 uur vertrekt iedereen weer naar huis. Dit jaar hadden we weer een gezellige groep eters en daarnaast hebben we met z’n allen het kerstdobbelspel gespeeld … voor de niet-Nederlanders onder ons een aparte ervaring, maar wat hebben we een lol gehad.

Natale con I tuoi, Capodanno con chi vuoi, zo luidt een bekend Italiaans gezegde; Kerstmis met je familie, Oud en Nieuw met wie je wilt.

En nu zijn we bijna aan het einde van het jaar……
Een mooi jaar, waarin we weer veel leuke, nieuwe,terugkomende en bijzondere gasten hebben ontmoet.
2018 wordt ons lustrum jaar, we openen voor de 10de keer onze deuren. Reden genoeg om er weer een bijzonder jaar van te maken.

Lieve groet,

Guus, Silvia, Yara, Kilian, Joris en Lara