Voetbal

Voetbal
Gisterenavond met verbazing gezien dat Italie uitgeschakeld werd , door Zweden, voor het WK Voetbal 2018 in Rusland. Voor het eerst in 60 jaar zijn de Italianen er niet bij op een WK, voor velen in Italie een drama en het land was vandaag in diepe rouw!

Casa Bontà
Het deed mij denken aan een verhaal wat ik regelmatig tijdens een borrel of eetavond bij Casa Bontà aan onze gasten vertel, een verhaal over onze zoon Joris die in 2006 als 10-jarige jongen ging voetballen bij een voetbalclub in Acqui Terme. Deze club “la Sorgente” heeft dezelfde clubkleuren als het Zweedse elftal, maar dat is puur toeval  !

La Sorgente
Begin november 2006 begon Joris met voetballen bij La Sorgente. Hij moest 2 x in de week trainen van half 6 tot half 8 en daarna omkleden, douchen en naar huis. Joris kwam altijd als een van de eersten uit de kleedkamers, maar hup,hup … jas aan, capuchon over zijn natte haren en naar huis. Na een paar keer had ik in de gaten dat de andere moeders ons wat vreemd aankeken als we wegliepen, dus ik vroeg Joris in de auto: “ Joris, wij doen iets anders dan de Italianen, waarom ben jij altijd als eerste klaar met douchen en omkleden” ? Joris zei: “ Mam, ze hebben allemaal een badjas en een fohn” ! Ik reageerde verbaasd en zei: “ Een fohn !! Joris, we gaan ons uiterste best doen om te integreren, maar een fohn komt er echt niet! “

Nat haar
Ik kan er nog steeds hartelijk om lachen…de badjas is er wel gekomen, maar niet de fohn! Inmiddels weet ik dat de Italianen het raar vinden als je met nat haar naar buiten gaat, zowel in de zomer als in de winter, want ze zijn er van overtuigd dat je daar ziek van kan worden.

Voor de Italianen heel normaal, maar voor ons een klein cultuurverschilletje! Maar… elke keer weer als ik het Italiaanse voetbalteam het veld op zie rennen met hun wapperende haren en mooie kapsels dan moet ik denken dat deze voetballers, als jonge jongens, ook een fohn in hun tas hadden.

IJsland
Voor welk land gaan we deze zomer juichen tijdens het WK nu “ Oranje “ en de “ Azzurri “ er definitief niet bij zijn? IJsland misschien?

Groet, Silvia